Et hvert hjem kan få et skikkelig løft med noen pene bilder på veggen, som skaper kontraster og dynamikk på ellers tomme flater. Samtidig er det faktisk ikke alltid så enkelt å henge opp bilder, tavler og fotografier på veggen. Moderne byggeteknikker, inkludert utstrakt bruk av gips og stendere i metall, gjør at det kan være en frustrerende opplevelse å prøve å henge opp et litt tyngre bilde.

Oppbyggingen av veggen avgjør alt

Det er selvfølgelig ikke veggene dine som skal legge en demper på ønsket om å innrede med pene bilder og malerier. Selv litt større, håndmalte bilder på treramme kan henges opp på den tynneste gipsvegg, såfremt du bruker riktige verktøy og tilbehør for opphenging.

I eldre boliger er det vanlig med solide trevegger, og dessuten kan stendere eller andre elementer bak veggen være i tre. I mange tilfeller gjør det prosessen enklere, men det er samtidig ikke optimalt å prøve å bruke plugger tiltenkt gips i trevegger. Derfor er det viktig å først som sist skaffe seg en god oversikt over hva som egentlig befinner seg bak det tynne laget maling eller tapet på veggen.

Trevegger – enkelt å få godt feste

En solid trevegg er kanskje det aller enkleste underlaget når det gjelder å henge opp bilder. Den letteste løsningen er å helt enkelt slå i en spiker på skrå i veggen. Den vil uten problem kunne bære selv litt tyngre malerier og bilder.

De aller fleste andre festematerialer, som kroker eller egne bildehyller, kan også festes på tre uten problem. Spesialiserte kroker og ankere til gips er derimot en dårlig match med en trevegg, og selvklebende løsninger vil heller ikke alltid få godt nok feste.

Mur, betong og teglstein – plugg og skrue

Det er ikke spesielt vanlig med vegger i mur, betong eller teglstein i norske hjem, men det finnes selvfølgelig noen eksempler. Det er ofte nødvendig med boring, plugg og skruer når du skal feste noe til en slik vegg.

Selvklebende oppheng kan være et alternativ, hvis disse får godt nok feste på veggen. I noen tilfeller kan det også være mulig å få slått en spiker inn i en mer porøs vegg, og det kan også være mulig å feste oppheng til taklister.

Gips – egentlig ganske greit

Det er uten tvil noen som gruer seg til å prøve å feste noe til en gipsvegg, og det er definitivt mulig å ende opp med en skrue som slipper i en sky av gipsstøv. Korrekte festematerialer er løsningen på dette:

  • Lette tavler kan faktisk henges opp i en tynn spiker, slått inn på skrå i gipsveggen. Enkelte andre oppheng med flere små spikere kan også bære mindre bilder.
  • Det finnes flere forskjellige gipsankere på markedet. Et gipsanker, som ekspanderer bak gipsplaten, vil gi svært godt feste. Selv svært tunge bilder kan henges på et stabilt gipsanker, eller settes på en hylle festet med gipsanker.
  • Selvklebende fester kan også benyttes på gips. Pass på at det er mulig å fjerne de på en grei måte, uten å skade underlaget. Feil bruk av selvklebende materialer kan faktisk forårsake større skader på veggen enn et gipsanker.

Det tar ikke mange minutter å henge opp et bilde på veggen, så lenge som du har forberedt deg godt og har kjøpt riktige festematerialer og verktøy. Lykke til!