Gjenbruk er i vinden som aldri før, når det gjelder alt fra klær til elektronikk og møbler. Det produseres mange ting av laber kvalitet hvert år, og da er det hyggelig å faktisk kunne reparere og gjenbruke ting som ellers hadde endt opp på søppelfyllinga. Noen beregninger konkluderer også med at gjenbruk er opptil 20 ganger bedre for miljøet sammenlignet med materialgjenvinning – så det er bare å komme i gang med prosjektene.

Grunnleggende utstyr

I de aller fleste norske hjem finnes det i hvert fall en grunnleggende verktøykasse, og noen heldige har tilgang til eget verksted, garasje eller snekkerbod. Hvilken type utstyr du trenger er selvfølgelig helt avhengig av ambisjonsnivå og ferdigheter. Forskjellen mellom en enkel drill og en søyleboremaskin er et godt eksempel. Til vanlige skruer i veggen, eller når du skal bore noen nye hull i et slitt Ikea-møbel, vil det være mer enn nok med en enkel batteridreven drill. I andre situasjoner kan en søyleboremaskin være nødvendig – den gir ytelse, kontroll og fleksibilitet på et helt annet nivå.

Dessuten bør du ikke glemme de litt mer utypiske verktøyene, som for eksempel en 3D-printer eller loddestasjon. Slikt utstyr kan være gull verdt hvis du trenger å lage en reservedel i plast, eller reparere noe elektronisk utstyr.

Bygge om møbler – morsomt og økonomisk

En stor mengde møbler kastes i Norge hvert år, i de aller fleste tilfeller helt uten grunn. Noen ganger er det selvfølgelig umulig å reparere eller fornye et møbel, men det er mulig å komme langt med enkle midler. Noen nye plugger, skruer og lim kan gjøre underverker med en ustabil hylle eller stol.

Det er også mulig å gi seg inn på litt større prosjekter, og husk på å tenke kreativt når det gjelder bruksområder. Møbler i solide materialer kan tilpasses i det uendelige, så lenge som du har en ide og tro på deg selv.