Det er mange nordmenn som koser seg med forskjellige former for håndarbeid, og gjenbruk av klær har dessuten gjort at det er helt nye målgrupper som har funnet fram både symaskin, nål og tråd. Hvis du vil ta denne hobbyen et steg videre, da er kanskje en varmepresse som gjør det mulig å lage egne trykk noe for deg.

Kreative trykk på tekstiler

Vanlige strykemerker kan være en løsning hvis du bare skal dekke over et område, eller legge til et enkelt symbol eller figur. Samtidig har denne teknikken sine klare begrensninger, og en varmepresse kan være et fornuftig neste steg. Enkelt forklart er en varmepresse, som navnet gir et hint om, en presse som med hjelp av varme overføres farge og mønster til en tekstiloverflate. Pressen har en teflonpute, som sammen med selve fargefolien og varmebestandig teip gjør det mulig å lage mange spennende trykk og former.

Det er selvfølgelig mulig å kombinere bruk av fargefolie med tekniker for skjæring – som legger til rette for svært avanserte trykk, tekst og bilder.

Forskjellige modeller

Det finnes mange forskjellige varmepresser å velge mellom, for en nybegynner vil det sannsynligvis være mest fornuftig å kjøpe en av de enklere modellene. Større selskaper og organisasjoner kan ha behov for mer avanserte maskiner med for eksempel trykkluft og mulighet til å trykke flere eksemplarer raskt etter hverandre, men for en privatbruker er det sjelden viktige faktorer.

Størrelsen på selve trykkområdet, og teflonputen som presser ned mot materialet som det trykkes på, er viktig. Vurder hvor stort trykkområde du egentlig trenger, når du for eksempel skal trykke på klesplagg eller andre materialer. Dessuten er det smart å ta en titt på hvilke tilbehør som er viktige, slik at du har alt du trenger av både fargefolie, ekstra teflonark, teip og annet utstyr som gjør selve trykkeprosessen til en lek.