De aller fleste nordmenn har hørt om fjellet Kilimanjaro, men det er sannsynligvis få som kan plassere det på kartet. Kanskje visste du ikke en gang at Kilimanjaro ligger i Tanzania? Fjelltoppen er den høyeste i Afrika, men å bestige Kilimanjaro er faktisk innenfor rekkevidde for de aller fleste.

Det grunnleggende om Kilimanjaro

Kilimanjaro befinner seg nordøst i Tanzania. Fjellformasjonen består av tre sovende vulkaner, med topper i forskjellige høyder. De tre vulkanene heter «Shira», «Mawenzi» og «Kibo». Det er Kibo, som også er den midterste av de tre vulkanene, som kan by på den aller høyeste toppen – Uhuru Peak på hele 5 895 meter over havet. Denne toppen er da også det aller høyeste punktet i Afrika.

Den første registrerte bestigningen av Kilimanjaro var i 1889, da den tyske oppdageren Hans Meyer ble den første europeer som nådde toppen av Kilimanjaro.

Det er fullt mulig å bestige Kilimanjaro

Noen fjell rundt om i verden er svært strabasiøse å bestige, og fjell som Mount Everest eller K2 krever hvert år flere dødsoffer. Sammenlignet med disse fjellene er det å bestige Kilimanjaro en svært hyggelig opplevelse, men det er selvfølgelig viktig å ha respekt for fjellet og naturen.

Det finnes flere ruter å velge mellom når du skal bestige Kilimanjaro, og noen av de er enklere enn andre. Den såkalte Marangu-ruten er for eksempel også kjent som Coca Cola-ruten, fordi det er mulig å både overnatte i hytter, og kjøpte Coca Cola på veien til toppen. Reisearrangøren Tanzania Tours melder at omtrent 90 % av deres kunder når helt til topps, noe som er imponerende.

Å bestige Kilimanjaro tar vanligvis mellom 6 og 9 dager, da i et tempo som bør være gjennomførbart for mange nordmenn – med fra 4-6 timer fjellgåing per dag. Med noen gode fjellturer i beina fra før bør det gjøre Kilimanjaro-turen til en fantastisk opplevelse.