Vin og vinproduksjon har en svært lang historie, det ble produsert vin av druer allerede mange tusen år før Kristus. Samtidig skjer det definitivt innovasjon og spennende utvikling innenfor dette området – både når det gjelder tilbehør til vin og innenfor områder som emballasje.

Elektronisk overvåkning av lagringsforhold

I dag finnes det en app for «alt», og det betyr også selvfølgelig at det finnes et godt utvalg apper for vinsamlere og andre vininteresserte. Et par brede kategorier er:

  • Overvåkning av forholdene i et vinskap eller vinkjeller. Spesialiserte forhandlere som wineandbarrels.no/ tilbyr et utvalg sensorer og systemer som er laget spesifikt for overvåkning av forholdene i en vinkjeller. Det inkluderer for eksempel prober som kan plasseres i en tom vinflaske i skapet eller stativet, for å måle temperaturen akkurat som den er inne i en flaske.
  • Oversikt og styring av en vinsamling. De fleste vinsamlinger har en evne til å vokse over tid, og noen ganger kan det faktisk være vanskelig å beholde oversikten. Da er det greit med en egen app som lar deg registrere alle viner som du har i samlingen. Det er ikke minst praktisk når du skal kjøpe ny vin – og ikke husker på eksakt hva som finnes i samlingen hjemme.

Innovasjon innenfor emballasje

Den klassiske vinflasken i glass står fortsatt sterkt, men den har fått betydelig konkurranse fra andre materialer. Vin i pappemballasje, plastflasker eller metallbokser blir alt vanligere i hyllene på Vinmonopolet, og det er en utvikling som faktisk har flere fordeler.

Disse emballasjene egner seg selvfølgelig ikke for langtidslagring av vin, der er det ikke mulig å slå en glassflaske med naturkork, men de er både praktiske og miljøvennlige. Glass er energikrevende å produsere og gjenvinne, dessuten er det tungt å transportere. Det betyr igjen at nye materialvalg i emballasjen sannsynligvis er den viktigste innovasjonen innenfor vin i nyere tid.