Denne artikkelen er en betalt annonse.

En rekke aspekter ved dagens bilpark er helt annerledes enn hvordan virkeligheten så ut for bare noen år siden. Det var sannsynligvis ikke mange som hadde kunnet drømme om at elbiler skulle være helt dominerende, og dagens sikkerhetsløsninger og førerassistansesystemer er selvfølgelig helt overlegne det man måtte ta til takke med for noen tiår siden. Det sies at man ikke trenger å finne opp hjulet på nytt, og bilhjulene vi bruker i dag er selvfølgelig like runde som i bilens spede barndom, men det har likevel skjedd mye også på dette området.

Aluminiumsfelger, nye gummiblandinger og TPMS

Det kan være vanskelig å velge hvilke innovasjoner som har hatt mest å si for de dekk og felger vi bruker i dag, men det kan være interessant å se nærmere på tre ulike områder. Når du ser på dekk og felger hos en forhandler som Felgverden, vil disse egenskapene gå igjen hos mange av alternativene:

  • Aluminiumsfelger har etablert seg som standardvalget. Det er selvfølgelig fortsatt mulig å få kjøpt enkle stålfelger, men aluminiumsfelger er ikke lenger et luksusprodukt. Aluminium er et mye lettere materiale, noe som gjør det mulig å konstruere lettere og kraftigere felger.
  • Det har skjedd mye når det gjelder selve gummiblandingen i de ulike dekkene som er tilgjengelige på markedet. Noe av forklaringen er elbilenes inntog, som også har ført til høyere krav til både redusert støy og mer lettrullende dekk.
  • Dessuten er såkalt TPMS-system, det vil si overvåkning av dekktrykket, standard i alle nye biler. Det kan være svært praktisk å få varsel om for lavt dekktrykk direkte i bilens systemer, samtidig som du også kan dobbeltsjekke at alt er som det skal med et tastetrykk eller to.

I stort var det definitivt ikke «bedre før», og dagens dekk og felger gir en både tryggere og mer komfortabel reise.

Fremtidens dekk – evolusjon eller revolusjon?

Det er sikkert mange som har fått med seg ulike fascinerende prototyper til dekk med helt nye designfilosofier, for eksempel basert på lameller som helt fjerner behovet for luft i dekkene. Samtidig er det kanskje mer sannsynlig at vi vil se en videreutvikling av dagens løsninger – i hvert fall i overskuelig fremtid.

  • Elbilenes dominans over hele verden vil føre til mer innovasjon når det gjelder dekk som håndterer kraftig akselerasjon og dreiemoment. Avveiningen mellom holdbarhet og godt veigrep vil være avgjørende.
  • Lavt rullemotstand vil fortsette å være viktig, samtidig som man også her kan komme til et punkt der det er vanskelig å komme videre uten å kompromisse med veigrep og sikkerhet. Husk på at dekkenes hovedoppgave til syvende og sist er å holde bilen på veien.
  • Gjenbruk og bærekraft er også viktige faktorer, ikke minst når det gjelder selve dekkene. Aluminium er et materiale som kan gjenvinnes i det uendelige, men gamle bildekk utgjør en relativt stor miljøutfordring.

I stort vil det kanskje ikke være behov for å «finne opp hjulet på nytt», men så lenge som de flyvende bilene ikke helt overtar markedet vil det være behov for gode dekk og felger.