En moderne bil, som i Norge i nesten alle tilfeller betyr et kjøretøy med elektrisk drivlinje, er en kompleks datastyrt maskin. Alle de «klassiske» vedlikeholdsoppgavene som mange bileiere har prøvd seg på selv er fjernet når bilen verken trenger oljeskift, nye tennplugger eller oppdaterte pærer. Samtidig finnes det fortsatt mange eldre biler i den norske bilparken, og det er selvfølgelig noen småting du også kan gjøre på din nye bil – men på hvilke områder er det mest relevant?

Tilbehør og smarte løsninger

Til å begynne med er det viktig ikke å glemme tilbehør og annet utstyr som du kan montere selv etter at bilen er kjøpt. Det kan ofte lønne seg å kjøpe og installere BMW-tilbehør eller tilbehør til andre biler selv, særlig med tanke på spart arbeidskostnad.

De aller fleste biler tilbyr selvfølgelig et greit utgangspunkt når det gjelder både ladepunkter, koppholder, oppbevaringslommer, kroker og lignende, men det er nesten alltid rom for litt skreddersøm. Et smart brett til barna, en enda mer ryddig løsning for drikke, ekstra mobilholder eller bedre løsning for lading av mobiler er bare noen forslag.

Service og utbedringer – enkelt eller vanskelig?

Service begynner å få en ny betydning i takt med at elbiler overtar store deler av markedet. Det er ikke lenger nødvendig med for eksempel oljeskift, bytte av ventiler eller skifte av registerreim med jevne mellomrom. Noen merker har helt enkelt fjernet serviceintervallene, og baserer seg istedenfor på at bilen sier fra når noe må fikses.

Når noe først går galt med den elektriske drivlinjen er det definitivt ikke noe du kan utbedre selv, men forhåpentligvis veies det opp av lavere risiko for feil. På andre områder er det også noen merker som har gjort det enklere å utføre for eksempel skifte av pollenfilter på egen hånd.

Vask og forebyggende vedlikehold

Vask og pleie er noe du definitivt kan gjøre selv, uansett hvor avansert og moderne bilen din er. Det er viktig å huske på at jevnlig og grundig vask, polering og beskyttelse av lakken ikke bare handler om estetikk, det kan også ha mye å si for bilens verdi ved et fremtidig salg.

Det er også lett å passe på interiøret med egeninnsats. Både skinnseter, stoff og såkalt vegansk skinn trenger litt oppmerksomhet fra tid til annen. Det trenger ikke å være verken vanskelig, tidkrevende eller kostbart å gi interiøret litt ekstra omsorg – så dette området bør du definitivt følge med på.