Det er snart måneformørkelse, og i forventning til måneformørkelse 2022, så les her mer om fenomenet!

De to typene formørkelser vi er vitne til her på jorden er solformørkelser og måneformørkelser:

  • En solformørkelse oppstår når månen passerer rett foran solen, og blokkerer helt eller delvis lyset. Solformørkelser er bare synlige i visse områder og krever øyebeskyttelse for å kunne ses trygt.
  • En måneformørkelse oppstår når fullmånen går inn i skyggen av jorden, som avskjærer hele eller deler av sollyset som reflekteres fra månen. Måneformørkelser er teknisk synlige fra hele nattsiden av jorden, men under en halvformørkelse er månens belysning svakt. Lær mer om måneterminologi.

Ikke alle formørkelser er like:

  • En total formørkelse (av enten månen eller solen) oppstår når månen eller solen er helt blokkert.
  • Under en total måneformørkelse er månen fullstendig skjult av det mørke sentrum av jordskyggen (kalt umbra), noe som gir månen en mørk, rødlig fargetone.
  • Under en total solformørkelse blir solen fullstendig skjult av månen, noe som resulterer i en kort periode med fryktinngytende mørke.
  • En delvis formørkelse (av enten månen eller solen) oppstår når bare en del av månen eller solen er skjult.
  • En ringformørkelse er en type solformørkelse. Ringformørkelser ligner på totale solformørkelser (hvor solen er fullstendig skjult av månen), men i en ringformet formørkelse er månens tilsynelatende størrelse mindre enn solens, noe som betyr at solen ikke er fullstendig skjult. Dette resulterer i en veldig lys ring av lys som kalles en ringrom.

Transitt

Det er også et fenomen som kalles en transitt, som ligner på en formørkelse, men ikke fullt så visuelt imponerende:

  • En transitt oppstår når ett himmellegeme passerer mellom et større himmellegeme og et tredje himmellegeme. For eksempel, når Merkur passerer mellom solen og jorden, kalles dette en transitt av Merkur. Fordi jorden er den tredje planeten fra solen, er vi i stand til å observere transitter av både Merkur og Venus.