Denne artikkelen er en betalt annonse.

Mange nordmenn eier sin egen hytte, som fungerer som et fristed både i helger og ferier. I dag er det ikke uvanlig at hytten har tilnærmet samme standard som hjemme, men det finnes selvfølgelig også en mengde eldre hytter med varierende standard og komfort. Hyttens stand og verdi legger føringer for hvilke investeringer og oppgraderinger som egentlig er fornuftige, men det er viktig å ta tak i fasade, vinduer og dører før de eventuelt blir så slitt at det går utover andre deler av konstruksjonen.

Unike forhold knyttet til byggestil og design

Det er flere faktorer som spiller inn når du skal handle ytterdør hytte, nye vinduer eller kanskje nye bord til fasaden. Samtidig er det viktig ikke å la seg begrense av hvordan hytten «alltid har vært», i hvert fall ikke når det gjelder standardhytter uten noen helt spesielle arkitektoniske særtrekk.

  • Mange velger en hyttedør med felt i glass, enten én rute eller flere. En slik gir mye lys i gangen, noe som kan være ekstra praktisk på hytta.
  • Såkalte stalldører eller vanlige terrassedører kan også passe godt til hytta, særlig hvis de er tilpasset med sprosser og andre detaljer som står i stil med resten av hytta.
  • Materialvalget bør også matche hytta. Selv om moderne vinduer og dører i PVC er helt vedlikeholdsfrie, er det forståelig at mange fortsatt velger tradisjonelt tre.

Hva med energieffektivitet og etterisolering?

Høye strømpriser har ført til økt oppmerksomhet rundt energisparing og strømforbruk på hytta. Antall døgn på hytta, kombinert med behov for kontinuerlig grunnoppvarming, har mye å si for hvorvidt det gir mening å etterisolere eller gjøre andre lignende tiltak.

Når det gjelder for eksempel vinduer er selv helt vanlige standardvinduer svært godt isolerte i 2023, så hvis du skifter ut gamle vinduer på hytta vil det gi en umiddelbar effekt. Samtidig er det viktig å huske på at en litt eldre hytte ikke har like god ventilasjon som en moderne bolig, noe som kan være relevant hvis du erstatter naturlig utette bygningsdeler med godt isolerte moderne materialer.

Etterisolering av selve fasaden kan være et alternativ ved større oppgraderinger som utskiftning av fasade. Imidlertid står det sannsynligvis ikke øverst på listen over utvendig overflateoppgradering. I mange tilfeller vil det være mer enn nok med utskiftning av dører og vinduer komplettert med noen beisstrøk, så vil hytten fremstå som splitter ny. En slik utvendig oppgradering trenger ikke koste en formue, men resultatet vil være imponerende.