Annonse

Føler du at du er født med ti tommeltotter? Får du et angstanfall bare du ser en skrutrekker, hammer eller drill? Det finnes likevel håp når det gjelder å fikse småting i hverdagen på egen hånd, noe som kan være både tidsbesparende og økonomisk – i tillegg til at det vil gi selvtilliten et løft.

Prioriter områder du mestrer

Til å begynne med er det greit å nevne at samfunnet vi levere i er preget av spesialisering, på en helt annen måte enn for bare noen tiår siden. Det betyr også at det er helt naturlig at mange har sluttet å bytte dekk eller fikse på bilen selv, teknologien bak har helt enkelt blitt for avansert.

På helt andre områder er det mye mer sannsynlig at du faktisk kan fikse ting selv, ikke minst når det gjelder enkle ting i hjemmet. Ofte dreier det seg om å se muligheter istedenfor hindringer, for eksempel når det gjelder gjenbruk og reparasjon. Det kan høres banalt ut å velge å kjøpe en ny Moccamaster kanne istedenfor å bytte ut hele kaffetrakteren, men slike valg i hverdagen er viktige.

Reparasjoner der fallhøyden ikke er altfor stor

Uhell skjer, men alt er mulig å rette opp i – det gjelder også egne reparasjonsforsøk som ikke går helt som planlagt. Overflatebehandling og enkle reparasjoner av møbler er et par eksempler på reparasjoner og vedlikehold der fallhøyden er lav. Blir fargen feil, eller er møblet fortsatt ustabilt etter første forsøk? Da kan du egentlig bare prøve igjen, husk på at øvelse gjør mester.

På andre områder er det lurt å tenke seg litt mer om, for eksempel når det gjelder montering av ting på vegg. Selvfølgelig må du også huske på å holde deg unna områder som er forbeholdt fagfolk, som for eksempel vann og elektrisk anlegg. Likevel er det svært mye du faktisk kan klare helt på egen hånd.