I løpet av 2022 har mange nordmenn vært nødt til å revurdere både store og små poster i budsjettet, stigende renter og skyhøye strømpriser har uten tvil satt spor på bunnlinjen hver måned. Da er det greit å prøve å spare litt penger der det er mulig, og det er faktisk mye du kan gjøre selv når det gjelder bilhold.

Fokuser på enkle og rimelige jobber med god effekt

Noen jobber på bilen bør du definitivt overlate til fagfolk, det gjelder for eksempel alt som har med drivlinjen å gjøre. Selvfølgelig kan det være noen hobbymekanikere som også kan jobbe med både motor og girkasse, men det er ikke noe for amatører.

Estetiske aspekter ved bilen er vanligvis mye enklere å gjøre noe med selv. For eksempel er det ofte relativt lett å skifte ut smådetaljer, som BMW 61 styling eller andre mindre inngrep i karosseriet. Når det gjelder helt nye biler er det kanskje ikke en gang mulig å skifte pærer på egen hånd, men samtidig beveger seg også noen produsenter mot større grad av «self service». Enkelt bilprodusenter legger blant annet til rette for at du kan skifte ut luftfilter på egen hånd.

Kompromisse aldri med vedlikeholdet

Jevnlig vedlikehold og service, og da i betydning alt fra bilvask til bytte av registerreim, er nødvendige investeringer i driftssikkerhet og bruktbilverdi. Det kan være fristende å spare noen hundrelapper på å slurve med vask og rengjøring, men det kan gi store tap senere. Når det gjelder større jobber som registerreim eller bremser, kan følgene bli katastrofale – både for lommeboka og ved et eventuelt uhell på veien.

Det finnes selvfølgelig enkelte jobber som ikke gir god valuta for pengene, kosmetiske oppgraderinger av eldre biler er et godt eksempel. Riper og småbulker er kanskje ikke spesielt pene å se på, men du vil nesten helt sikkert ikke få igjen det du bruker på utbedringer ved et salg i fremtiden.

Når lønner det seg å bytte bil?

Å bytte bil er en relativt stor beslutning, med tanke på at bil utgjør en stor kostnad både ved kjøp og løpende hver eneste måned. Det finnes ingen fasitsvar når det gjelder for eksempel «optimal» frekvens for utskiftning.

En god tommelfingerregel er likevel å se på bilhold som en månedlig kostnad – slik at det blir enklere å sammenligne ulike eierformer. Det er særlig relevant når billeie og leasing blir alt vanligere i markedet.