Installasjon av utedusj er kanskje ikke det aller vanligste oppdraget for norske rørlegger, men antallet slike jobber øker i takt med at mange nordmenn tar med seg mer «kontinentale» middelhavsvaner hjem fra ferie. Det dreier seg altså ikke bare om god mat og drikke, men også om gleden ved å kunne ta en kjapp dusj utendørs.

Praktisk og behagelig med utedusj

En utedusj er ikke bare behagelig, det kan også være svært praktisk med en dusjmulighet ute i egen hage. Når det gjelder valg mellom utedusj soloppvarmet og en utedusj som er tilkoblet varmtvann, er det anbefalt å velge et alternativ som faktisk er tilknyttet varmtvannssystemet i boligen. I sørligere strøk kan det fungere kjempefint med solvarme, som selvfølgelig er en klimavennlig løsning, men solfangere vil sjelden kunne varme opp vannet nok i Norge.

Med varmtvann vil du kunne bruke utedusjen i store deler av sesongen, fra tidlig vår til sen høst. Spesielle opplegg for frostsikring og varmekabler kan selvfølgelig også gjøre det mulig med bruk om vinteren, men da er det viktig å forhøre seg med rørleggeren om den beste løsningen.

Enkle løsninger for hyttebruk

Fast installasjon av en utedusj hjemme bør skje med hjelp av rørlegger, så lenge du ikke velger de aller enkleste løsningene som bar kobles til hageslangen. På hytta er bildet et annet, der kan det være aktuelt med en mer kompakt løsning som du kan sette i drift på egen hånd. Den klassiske sorte posen som henges opp i et tre er selvfølgelig fortsatt et alternativ, men en utedusj drevet med gass gir en mye bedre og mer stabil opplevelse.

Oppvarming basert på gass er umiddelbar, noe som betyr at du ikke trenger å vente på at dusjvannet skal varmes opp. Med slike alternativer på markedet, er det ikke rart at mange rørleggere og forhandlere av utedusjer opplever at fler og fler nordmenn vurderer utedusj.