Blåbetong, også kjent som blå lettbetong, er et byggemateriale som ble brukt i Norge mellom 1929 og 1975. Det er et lett materiale laget av alunskifer, en bergart som inneholder stoffer som uran og radium. Når radium brytes ned i blåbetongen, dannes radon, som kan være farlig for helsen hvis den inhaleres. Langvarig eksponering for høye radonnivåer kan øke risikoen for lungekreft. Her er 7 viktige fakta du bør vite om blåbetong:
Hvordan kjenne igjen blåbetong?
Når det gjelder utseendet til blåbetong, er materialet matt blått i fargen og har en porøs struktur som ligner en vaskesvamp. Utseendet kan variere avhengig av hvordan det brukes og bearbeides i byggeprosjekter.
Utbredt bruk i eldre boliger
Blå lettbetong ble produsert mellom 1929 og 1975 og ble mye brukt som byggemateriale i Norge. Det var vanlig under den såkalte «millionprogrammet» på 1960- og 1970-tallet, men ble også brukt i eneboliger og flerboliger. Under «millionprogrammet» var blåbetong et populært valg på grunn av sin lave vekt og gode isolasjonsevne. I tillegg var det enkelt å håndtere og bruke i ulike typer konstruksjoner, noe som gjorde det til et foretrukket materiale for byggebransjen.
Mange boliger inneholder blåbetong
I dag anslås det at rundt 400 000 boliger i Norge inneholder blåbetong.
Radonmåling er viktig
Etter at helserisikoen ved blåbetong ble oppdaget, har det blitt vanlig å utføre radonmålinger i hus bygget i perioden da blåbetong ble brukt. Hvis høye radonnivåer oppdages, kan det være nødvendig å iverksette tiltak for å redusere eksponeringen, for eksempel installasjon av ventilasjonssystemer eller tetting av sprekker og hull i grunnmur og vegger.
Ikke alle hus har høye radonnivåer
Det er viktig å merke seg at ikke alle hus bygget med blåbetong nødvendigvis har høye radonnivåer. Det avhenger av mange faktorer, som husets alder, ventilation, grunnmur og andre byggematerialer. Men det er viktig å være klar over risikoen for radon i blåbetong og iverksette nødvendige tiltak ved behov.
Blåbetong er ikke farlig avfall
Blåbetong regnes ikke som farlig avfall.
Måling er eneste måte å oppdage radon
Den eneste måten å oppdage radon er å foreta en radonmätning.
Oppsummering
Blå lettbetong var et vanlig byggemateriale som ble brukt i Norge mellom 1929 og 1975. Det var vanlig under «millionprogrammet» og ble også brukt i eneboliger og flerboliger. Selv om det hadde mange fordeler som byggemateriale, ble det senere oppdaget at det inneholdt radioaktive stoffer som kan forårsake helserisiko. I dag brukes ikke blåbetong lenger i byggebransjen, og det er viktig å iverksette tiltak for å redusere risikoen for eksponering i eldre bygninger.
Relaterad information
Om radon
Om Blåbetong
Behöver du hjälp med SEO (sökmotoroptimering) för att ranka högre på Google? Vi kan hjälpa dig! Sökmotoroptimering = Topplacering på Google = Fler kunder. Comigo hjälper dig att ranka högre och få fler kunder!