Vektnedgang er et komplekst tema, som likevel bygger på relativt enkel logikk. De aller fleste som ønsker å redusere vekten sin har fokus på å fjerne fett, noe som fører til at det er nødvendig å redusere mengden kalorier. Det betyr helt enkelt at du må få i deg en lavere mengde energi enn hva du bruker i løpet av dagen.

Energibalanse og bruk av kalorikalkulator

Det er ikke intuitivt åpenbart hvor mye kalorier du trenger for å komme deg gjennom dagen. Hvis du spør kroppen din hvor mange kalorier trenger jeg, vil svaret egentlig være: flest mulig. Den genetiske programmeringen er sterk, fokus er på å få i seg mest mulig energi – slik at du har en god buffer til senere. Et slikt forhold til mat fungerer dessverre relativt dårlig i vårt moderne samfunn.

Det er egentlig nok å kjenne til at kalorier benyttes som et mål på energi, les mer om kalorier her hvis du vil finne flere detaljer. Det er mulig å benytte andre mål på energi, men kalorier brukes ofte i forskjellige kalkulatorer og programmer. Det er mulig å beregne hvor mange kalorier du trenger for å være i balanse, og hvor stor vektnedgang et kaloriunderskudd forventes å gi.

Hva med spesielle dietter?

I utgangspunktet trenger alle dietter tiltenkt vektnedgang føre til et kaloriunderskudd. Hvilken mat du spiser er sannsynligvis likegyldig hvis du får i deg flere kalorier enn hva du forbrenner i løpet av dagen. Dietter kan selvfølgelig være motiverende for noen, ikke minst ved å gi økt fokus på kosthold. En midlertidig tøffere endring av kosten vil dessuten kunne gjøre det litt enklere å etablere varige vaner. Det er nemlig svært viktig å huske på – du må etablere et kosthold som du kan leve med resten av livet. Det taler for et kosthold som er mest mulig «tradisjonelt», med mat som også gir deg velvære i hverdagen.